MeMeme

Søg
Close this search box.

mememe

Søg
Close this search box.
Flytte hjemmefra ked af det

Flytte hjemmefra og hvad så nu?

Nøglen i din hånd – hvad sker der nu?
Hvad skal du huske på, når du står der i din første lejlighed? Hvad skal du gøre for at klare det nye ansvar, der følger med at leve alene? Vores bevægende psykolog Veronika Palm mener, at du har brug for andres hjælp.

Netop den tidlige flyttealder betyder, at mange mennesker kan være lidt bekymrede, når de flytter ud. Ikke mindst fordi det kan gå ret hurtigt, når det sker. Du har længtes så længe og så en dag har forældre, søskende og venner spist de sidste stykker flyttepizza, og pludselig står du der blandt papkasser og flytter-pakker i din allerførste lejlighed og føler en blanding af lykke og sorg. Ja. Hvad skal man nu gøre? Hvordan fungerer dette så?

Ifølge autoriseret en psykolog er det naturligt at være lidt usikker. Du bliver ikke en fuldgyldig voksen og ved alt om at leve alene, så snart du får nøglen i hånden, siger hun. Det er en læringsproces at forstå, hvordan tingene fungerer, ligesom det f.eks. Er at starte et nyt job.

For ikke at føle, at alt bliver overvældende, er det vigtigt at henvende sig til dem, der er ældre og mere erfarne. Ingen forventer, at du kan klare alt selv, samtidig med at du underskriver kontrakten. Få hjælp fra dine forældre, ældre søskende eller venner, der allerede bor alene, så du kan finde ud af, hvordan alt fungerer. Forældre synes ofte, det er lidt rart at blive og føle, at de stadig er forældre, og deres børn ikke er helt forsvundet.

De nærmeste kan også hjælpe dig med forventningerne til, hvordan det er at leve selv. Det betyder selvfølgelig en stor følelse af frihed at prøve sine egne vinger, men med det følger også de musts og opgaver, som du måske ikke havde forventet, eller som viser sig at være mere udfordrende eller svære, end du først troede. Det kan være, at man har et lidt urealistisk billede af, hvordan det er at leve selv. Så har du måske brug for støtte fra mennesker, du er tryg ved, så du vænner dig til at leve alene, være selvstændig og tage ansvar for alt, hvilket kan være ret svært.

3 tips, når du flytter hjemmefra

Tag det roligt. Du er ikke ekspert i at bo alene fra begyndelsen.
Bede om hjælp. Ældre søskende, venner og ikke mindst forældre er ofte klar til at guide dig gennem mere eller mindre vanskelige problemer.
Lad det tage tid. Mange ting om at leve alene læres ikke på et øjeblik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lignende artikler