MeMeme

Søg
Close this search box.

mememe

Søg
Close this search box.
Cable and wires rainbow colored blurred close-up

Tips til nyt el og planering af nye elinstallationer

Planere den elektriske installation – få hjælp fra en elektriker

De fleste job, hvor der er tale om el, kræver en autoriseret og dygtig elektriker. Både for at arbejdet er godt udført og for at strømmen i hjemmet er sikker. For at få gode råd til i din beslutning har vi samlet nogle tips og råd, der kan hjælpe dig.

Til at begynde med er det vigtigt at fastslå, at du som husejer eller dig, der bruger en ejendom, er ansvarlig for strømmen – alt fra installationen er korrekt til de apparater, du bruger, fungerer korrekt. Så der er ikke plads til genveje, når det kommer til elektrisk installation.

Husk også at det er bedre at vælge lokalt, f.eks. hvis du bor i Valby, vælg en elektriker i Valby, samme gælder alle andre steder, f.eks. hvis du har brug for en elektriker Frederiksberg, så er Frederiksbergs Elektriker et godt bud på elektriker!

Hvornår er en autoriseret elektriker nødvendigt?

Når det kommer til el-arbejde, er der visse ting, du selv kan gøre, hvis du har tilstrækkelig viden. Det handler ofte om mindre ting som f.eks. Udskiftning af stikkontakt og pærer, installation af splejsekabler eller udskiftning af stik på elektriske apparater.

Med hensyn til mere avanceret elektrisk arbejde, f.eks. Faste installationer, udskiftning af en jordet stikkontakt med jordforbindelse eller installation af gulvvarme kræver særlig autorisation, et autoriseret elinstallationsfirma. Hvis du i det mindste er usikker på, hvad du kan eller kan gøre – find ud af, hvad der gælder for netop dit elektriske arbejde.

Læs mere om tilladelser og autorisationer her

Hvordan ved jeg, at den elektriske installation blev lovligt udført?

Når du får hjælp til at installere elektricitet, er det vigtigt, at alt går rigtigt. Både for at dine forsikringer gælder, hvis der skulle ske noget, men også for at ingen skal komme til skade. Elektrikerens opgave er at kontrollere, at arbejdet opfylder kravene fra det Sikkerhedstyrelsen. Bed altid om en form for dokumentation for, at inspektionen er blevet udført. Det er din kvittering for, at installationen forløb korrekt.

Lav en elektrisk inspektion

Hvis du køber eller bor i et ældre hus, anbefaler den Sikkerhedsstyrelsen, at du inspicerer husets elektriske installationer. Ældre huse er ofte ikke tilpasset den nuværende brug af elektriske apparater og kan derfor let blive overbelastede. Hvis du renoverer en ældre ejendom, bør du også gennemgå det elektriske system, da elektriske materialer har en begrænset levetid.

Tips til nyt el og planering af nye elinstallationer
Tips til nyt el og planering af nye elinstallationer

Planere el og belysning

Hvad du skal gøre, før du ansætter en elektriker, er at beslutte, hvor du vil have adgang til elektricitet, og hvordan belysningen skal arrangeres. Hvis du for eksempel foretager en større renovering, er det elektriske arbejde en væsentlig del – både praktisk og æstetisk.

Stikkontakter: Det er nødvendigt at have stikkontakter på de rigtige steder for at undgå at trække ledninger over lokalerne. Det kan ofte være godt at tage lidt ekstra i og ikke bare have stikkontakter, hvor man har tv og computer i dag. Giv dig selv chancen for at kunne flytte og bruge elektriske apparater forskellige steder. I køkkenet er det også vigtigt at kunne bruge strøm på de fleste arbejdsflader. Husk dog ikke at placere stikkontakterne, hvor de kan være i vejen for fremtidige installationer – for eksempel hvis du installerer en ny køkkenventilator.

Belysning: For at et rum skal fungere på forskellige måder, kræves tre typer belysning: arbejdsbelysning, generel belysning og stemningsbelysning. Nogle kan opnås med bord- og gulvlamper, men til anden belysning kræves loftlamper og måske projektører af forskellig art. Start fra, hvordan du vil have lyset i dit hjem, og lad det være din ordre. Tænk også over, hvor du vil have dæmpere og kontakter.

Klimaanlæg: Det er også godt at tænke på klima, Duka One Montering er meget poplært valg af klima ventilation idag.

Når du så kender dine behov, vil du lettere kunne kommunikere med en elektriker og gøre din plan til virkelighed. Hvis du er i tvivl om, hvad der er mest praktisk, kan elektrikeren komme med gode tips.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lignende artikler